Ajándékozz német nyelvórát!

Hatékony szótanulási módszerek

hatékony szótanulási módszerek

Hatékony szótanulási módszerek segítségével könnyen és gyorsan fejleszthetjük a szókincsünket, és el is felejthetjük a régi magolós szótanulást. A magabiztos kommunikációhoz szükség van egy alapszókincsre, ismernünk kell a családtagok, foglalkozások, alapvető tárgyak fogalmát, egy tucatnyi melléknevet és helyzetleíró kifejezést, hogy megértethessük magunkat. Sajnos az iskolai szótárba kiírt szavak többségét gyorsan elfelejtjük, mert a helyzetből kiragadott szavakat csak bemagoljuk, ezért érdemes is ezt a módszert elfelejteni.

Számos izgalmas, és lényegesen hatékonyabb módszer is létezik a szótanulásra, a bővebb szókincs pedig magabiztosabb fellépést eredményez. 

Nézzük meg, melyek a leghatékonyabb szótanulási módszerek!

1. Tanulj a tévéből

A hatékony szótanuláshoz bátran használhatjuk a tévét, vagy az online filmnézős szolgáltatásokat. A legtöbb streaming szolgáltatás, mint a Netflix is nemcsak magyarul, de eredeti nyelven és eredeti felirattal is tartalmazza a filmeket. Ennek óriási előnye, hogy egyszerre több észlelési csatornát is megmozgatunk: látjuk a színészek száját, mimikáját, ami önmagában sok információt hordoz, halljuk a szöveget és látjuk leírva is, így ha valamit elsőre nem is értünk, az írott szó segít beazonosítani az adott kifejezést. 

Amelyik filmet már jól ismerjük, és annyit láttuk, hogy szinte már a szövegét is el tudnánk mondani magyarul, bártan nézzük eredeti nyelven, akár felirat nélkül is. 

A tematikus műsorok nézése is sokat segíthet, mert adott témában tudjuk bővíteni a szókincsünket. Mivel a nyelvvizsgákon is a szóbeli tételek tematikusak, és egy adott témáról kell beszélni, érdemes főzőműsort, híradót vagy ismeretterjesztő műsort is nézni idegen nyelven.

2. Szótanulás kifejezésekkel

A játékos szótanulás egyik módszere, hogy a szavakat nem önmagukban tanuljuk, hanem kifejezésekkel, szó összetételekkel együtt, esetleg mondatokban. 

Aki vizuális típus, használhat szókártyát, vagy képkártyát, melynek a hátulján ott a kifejezés vagy az adott szó. Ha csak a szavakat tanuljuk önmagukban, akkor lehet hogy tudni fogjuk az adott tárgyak nevét, viszont használni már nem biztos, hogy fogjuk. Ha viszont szövegkörnyezettel együtt tanulunk meg egy kifejezést, akkor nem csak a szókincsünk bővül, de a szavak használata is gördülékenyebben fog menni. Így sokkal könnyebben bevésődnek a ragozott alakok, a vonzatok, de még a szavak neme is.

hatékony szótanulási módszerek - Könnyedén németül

3. Szótanulás online eszközökkel

Az online nyelvtanulás egy nagyon hó lehetőség azok számára, akik elfoglaltak ahhoz, hogy személyesen menjenek el egy nyelvtanfolyamra. Ám nemcsak online nyelvtanfolyamok léteznek, hanem olyan appok is, melyek kifejezetten arra valók, hogy bővítsük a szókincsünket.

A legjobb németes appok kifejezetten szókincsbővítéshez:
  • Duolingo: ez talán az egyik legismertebb app a németet és angolt tanulók körében. A nyelvtan elsajátításában is segítséget nyújt, de sok kifejezést is megtanulhatunk általa.
  • Memrise: egy tanulókártyás alkalmazás, ami nagyon hatékony segítség a szókincsünk bővítésre.
  • Drops: egy alkalmazás, amely játékos módon tanít német szavakat a szókincsünk bővítése érdekében. Alapvetően ingyenes, de van prémium verziója is, ami már fizetős.

Használhatunk online szótárakat is, mint a dict.cc vagy a Duden. A dict.cc egy átfogó német szótáralkalmazás, mely német-magyar párosításban is elérhető. Kiterjedt példákkal és fordításokkal segíti a szavak megértését és használatát. A Duden a dict.cc-vel ellentétben egy egynyelvű alkalmazás, viszont a szavak szinonimáit könnyen tanulhatjuk vele. Ebben a cikkben további applikációkról olvashatsz, amelyek hasznosak a német nyelvtanuláshoz.

4. Olvass könnyített olvasmányokat!

Az idegen nyelvű olvasás nagyon hatékony módszere a szókincsbővítésnek és az egyik legkedveltebb a nyelvtanulási praktikák között. Persze az, aki még csak most ismerkedik egy idegen nyelvvel, nem fog nekiállni mondjuk németül a Harry Potternek vagy bármilyen más könyvnek. Szerencsére ma már rengeteg könnyített olvasmányt adtak ki német és angol nyelven is. Ezek a könyvek lényegében az adott könyv rövidített változatát tartalmazzák, és kezdőtől felsőfokú szintig tartalmaznak olvasmányokat, hogy mindenki megtalálja a nyelvtudásának megfelelő könyvet.

5. Szótanulás alvás közben

Azt már több tudós is alátámasztotta, hogy a szótanulás hatékonyabb, ha alvás előtt végezzük. Legyen szó szókártyás tanulásról, vagy alvás előtt idegen nyelvű film nézéséről, a szavak alvás közben hatékonyabban elraktározódnak. Ám az is nagyon jó módszer, ha alvás közben hallgatunk nyelvleckét. Kutatások bebizonyították, hogy hatékonyabban raktározódnak el az idegen szavak azoknál, akik alvás közben idegen nyelvű szöveget hallgattak. A szótanulási módszerek között ez egy kevésbé gyakran használt megoldás, de érdemes megpróbálni.

Turbóznád a nyelvtudásod?

Online nyelvtanfolyamom ideális választás számodra, ha az önálló tanulást kiegészítenéd online magánórákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Kürbis (tök): Az őszi konyha sztárja

Ősszel minden a Kürbis (tök) körül forog, és a szezonális alapanyagok közül ez az egyik legsokoldalúbb a vendéglátásban. A vendéglátóhelyek menüjén ilyenkor egyre több különleges

könnyedén németül

Miért nincsen 13-as szoba sok hotelben?

A 13-as szám sokak számára balszerencsét jelent, ezért számos szálloda és szálláshely kerülni próbálja ezt a számot. De miért van ez így, és hogyan alkalmazzák

német nyelvtanulás online

Kalte Melonen-Suppe-Hideg dinnyeleves

Eljött a dinnyeszezon, amikor dugig ehetjük magunkat ezzel a finomsággal a nyári forróságban. De nem csak szeletekre vágva vagy felkockázva ehetjük, hanem levesként is. Próbáltad

A 20 legfontosabb német szó a kézápolásban – ingyen

Ajándékozz karácsonyra nyelvórát!

Lepd meg szeretted német tudással!

(Ellenőrizd a spam / levélszemét és gmail esetében a promóciók mappát is, ha elsőre nem találod a leveleid között.)

E-book

Töltsd le az ingyenes e-book-ot és fejleszd német szakmai szókincsedet!

(Ellenőrizd a spam / levélszemét és gmail esetében a promóciók mappát is, ha elsőre nem találod a leveleid között.)